Tort realizat cu mulajul “party”

Cum altfel puteam marca deschiderea magazinului decat cu un super tort frumos decorat cu ornamente executate in matritele noastre.

Am ales un tort „red velvet” pe care l-am imbracat in fondat, baza pentru aplicarea decoratiunilor. Daca sunteti interesati, reteta o gasiti aici. Eu insa vreau sa va arat cum sa va decorati  singuri tortul preferat.

–          Ca sa fie stabil si sa ‚prinda’ bine fondantul,  eu am ales sa imbrac tot tortul (dupa montare)in foi de pandispan. Le gasiti si in comert – sunt mai usor de utilizat pentru ca sunt foarte subtiri si usor de intrebuintat. Practic, acoperim tortul cu un strat de crema pe baza de unt si apoi lipim de jur imprejur pandispanul. Si partea superioara tot cu pandispan trebuie sa fie acoperita. Il dam la rece peste noapte si a doua zi, topim 2 lingurite de unt cu care pensulam tortul in pandispan – ca sa asiguram aderenta fondantului.

–          Fondantul este si el cumparat. Am folosit cam 500 gr de fondant pentru un tort cu diametrul de 26 cm. Ca sa fie mai usor de manevrat, am incalzit usor fondantul in cuptorul cu microunde (10-15 secunde) si apoi l-am intins cu facaletul, pe masa tapetata cu amidon alimentar.

–          Am obtinut o foaie de vreo 3 mm grosime pe care am rulat-o pe facalet si am desfasurat-o pe tort. Derularea trebuie sa porneasca de pe masa, astfel incat la final sa avem cam 10 cm de fondant surplus de jur imprejurul tortului.

–          Dupa derulare, am  asezat fondantul pe tort prin miscari circulare, incepand cu partea superioara si coborand circular spre baza. La final, am taiat surplusul de fondant lasand totusi o margine de 1 cm pe care am bagat-o cu ajutorul unui cutit ascutit, sub tort.

–          Odata acoperit tortul in totalitate cu fondant, bine finisat si curatat cu pensula de surplusul de amidon, am inceput decorarea acestuia.

–          Formele folosite de aceasta data sunt acestea iar procedura de lucru este urmatoarea:

  • Pensulam amidon in interiorul cavitatilor (ca sa nu se lipeasca fondantul) si scuturam temeinic surplusul.
  • Luam o bucatica de fondant, o presam bine in interiorul mulajului, insistand pe la colturi, si inlaturam surplusul cu degetul mare. Nu folositi cutitul! Ca sa ne asiguram ca marginile sunt bine finisate, vom  ‚impinge’ usor fondantul  spre interior.
  • Apoi, cu atentie extragem modelul din matrita. Este un pas foarte simplu pentru ca matrita este deosebit de flexibila si permite eliberarea usoara a modelului.  Practic, intorci forma cu fundul in sus si impingi usor cu degetele mari.
  • Pentru a obtine mai multe culori, eu am folosit coloranti alimentari sub forma de gel. Am incorporat in bucati mici de fondant culoarea si apoi am framantat compozitia timp de cateva minute pana ce am obtinut uniform culoarea dorita.
  • Am lipit figurinele de tort folosind apa. Am intrebuintat o pensula fina cu care am aplicat un strat subtire de apa pe spatele modelelor. Dupa aceea, le-am lipit de tort. ATENTIE! Apa pateaza fondantul! Nu folositi in exces!

Acesta este procedeul prin care puteti obtine torturi frumos decorate, facute chiar de voi! Iar aici puteti  gasi si alte matrite, cu diverse alte modele.