Mulajul stratificat – figurine din fondant in relief

Cum folosim mulajul stratificat pentru a obtine figurine din fondant in relief?

Ingrediente:
– Fondant
– Amidon
– Coloranti alimentari

Ustensile:
– Mulaj stratificat
– Facalet

Va propunem o decoratiune mai speciala – figurine stratificate din fondant de mai multe culori. Metoda de lucru este foarte asemanatoare cu cea explicata in tutorialul Figurine minunate in cativa pasi simpli unde am vorbit si despre diferenta dintre martipan si pasta de zahar.

1. Fondantul colorat: puteti folosi fondant din comert deja colorat sau puteti pregati voi fondantul colorat folosind coloranti alimentari. Atentie: daca alegeti sa folositi coloranti alimentari, aveti grija sa alegeti un colorant de calitate, altfel riscati sa nu obtineti rezultatul dorit.

Daca avem fondant colorat, alegem culorile cu care vrem sa lucram si framantam pana devine flexibil si usor de modelat. Puteti de asemenea sa il incalziti cateva secunde la microunde. Daca aveti fondant alb si colorant, atunci amestecam o bucatica de fondant alb cu putin colorant (cat luam pe varful unei scobitori) si framantam pana se incorporeaza culoarea in compozitie.

2. Pensulam amidon in interiorul cavitatilor mulajului (ca sa nu se lipeasca fondantul) si scuturam temeinic surplusul

3. Folosim o bucatica de fondant (culoarea 1) pe care o presam in cavitatea mai adanca insistand pe la colturi si inlaturand surplusul (trebuie sa avem grija sa “potrivim” la fix fondantul in cavitate, fara sa depasim inaltimea acesteia) apoi adaugam a doua bucatica de fondant (culoarea 2) in cavitatea mai putin adanca si din nou presam uniform. Eventual, pentru a nivela mai bine fondantul in mulaj, puteti folosi un facalet (treceti cu facaletul peste fondant dar nu apasati excesiv).

Noi am ales sa ne jucam cu un mulaj pentru decor lateral – Margine Valuri

4. Intoarcem mulajul cu fundul in sus si il flexam usor pana ce fondantul incepe sa se desprinda, asa cum am mai spus, aceasta este o operatiune foarte simpla, mulajul fiind foarte flexibil si usor de folosit. In cazul in care folosim un mulaj tip banda (cu o lungime mai mare) putem eventual sa folosim degetul aratator pentru a ajuta la “elibererea” figurinei.

… si rezultatul final 🙂

Mulaj stratificat Pasul 6

Iata inca un mulaj stratificat incercat de noi – Mulaj Nufar

nufar