Altfel de biscuiti
La un moment dat, in timp ce cautam niste retete de dulciuri facute in casa, dar in acelasi timp viu colorate si atragatoare pentru privirile celor mici, am gasit pe un site strain o poza cu niste biscuiti minunati. In ceea ce urmeaza voi incerca sa va redau varianta mea de “altfel de biscuiti”
De ce avem nevoie?
- Biscuiti de casa (pentru acestia am folosit o reteta traditionala pe baza de unt, lapte, faina, zahar, praf de copt)
- Royal Icing – de asemenea l-am pregatit in casa (albus de ou, zahar pudra si zeama de lamaie)
- Fondant – reteta o gasiti aici
- Coloranti alimentari
- Mulaj “La Mare“
Sa incepem!
Am copt biscuitii si in timp ce i-am lasat sa se raceasca am pregatit si icing-ul – puteti folosi colorant alimentar pentru a-i da culoarea preferata, noi am folosit albastru.
Am uns apoi fiecare biscuit cu icing si i-am lasat la “uscat” cateva ore.
Now comes the fun part… decoratiunile 🙂
1. In primul rand trebuie sa alegem culorile de fondant cu care vom lucra; puteti folosi fondant din comert deja colorat sau puteti pregati voi fondantul colorat folosind coloranti alimentari. Atentie: daca alegeti sa folositi coloranti alimentari, aveti grija sa alegeti un colorant de calitate, altfel riscati sa nu obtineti rezultatul dorit.
Noi am folosit fondant alb si coloranti alimentari. Am avut 3 culori de baza: galben, rosu si albastru. Amestecam o bucatica de fondant alb cu putin colorant (cat luam pe varful unei scobitori) si framantam pana se incorporeaza culoarea in compozitie.
Pentru a obtine culori complementare am luat cate 2 bucatele de fondant colorate in culori de baza si le-am combinat (le-am framantat impreuna) astfel:
portocaliu = rosu + galben
roz = alb + rosu
verde = albastru + galben
2. Pensulam amidon in interiorul cavitatilor mulajului (ca sa nu se lipeasca fondantul) si scuturam temeinic surplusul.
3. Luam o bucatica de fondant, o framantam si apoi o presam bine in interiorul mulajului, insistand pe la colturi. Nivelam si inlaturam surplusul cu degetul mare. Nu folositi cutitul! Pentru a preveni lipirea fondantului de degete in timp ce nivelam sau framantam, putem sa ne pudram mainile cu putin amidon.
!!! Pentru a va asigura ca marginile sunt bine finisate, impingeti usor fondantul spre interior.
4. Flexati mulajul si extrageti modelul. Este un pas foarte simplu pentru ca matrita este deosebit de flexibila si permite eliberarea usoara a modelului. Practic, intorci forma cu fundul in sus si impingi usor cu degetele mari.
Veti obtine astfel o figurina bine finisata. Nu uitati sa pudrati din nou mulajul cu amidon inainte de a reincepe procedura.
Sfaturi utile:
Pentru a introduce mai usor fondantul in cavitatile in forma de coral si valuri rulati inainte bucatelele de fondant pana obtineti niste cilindri subtiri.
In cazul in care folositi un mulaj tip banda (cu o lungime mai mare) puteti eventual sa folositi degetul aratator pentru a ajuta la “elibererea” figurinei.
Asezati figurinele obtinute pe o suprafata plana si lasati-le cateva ore pentru a se usca si intari putin.
Dupa ce atat icing-ul cat si figurinele s-au “uscat” ne putem apuca sa “asamblam” biscuitii 🙂
Pentru a lipi decoratiunile din fondant de biscuiti folositi putin icing.